Hey trimmer, hoe verzorg jij je handen?

Als professioneel dierenverzorger weet je het wel: door de aard van ons werk hebben onze handen het zwaar te verduren. Onze handen vormen nochtans ons meest waardevolle gereedschap voor de uitoefening van onze job. Een degelijke verzorging ervan is dus ontzettend belangrijk!

 

Is je huid ruw, droog, gebarsten en geïrriteerd?

Een gezonde huid is de eerste verdedigingslinie tegen bacteriën.

Een gezonde huid behouden is belangrijk.

Kapperseczeem

De huid van onze handen is dikker dan op de meeste andere delen van ons lichaam. Toch raken onze handen beschadigd door de aard van ons werk. Veel trimmers hebben last van dermatitis - een ontsteking van de huid. In de volksmond noemen we zo'n huidontsteking aan onze handen vaak 'kapperseczeem'. Kapperseczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende huidafwijkingen - veelal handeczemen. Kapperseczeem komt voor bij mensen werkzaam in de kappersbranche en dus ook bij hondentrimmers. Het is een hardnekkige vorm van eczeem die vrijwel altijd ontstaat rondom de handen en vaak begint met jeuk. Immense jeuk. Of ook rode handen, blaasjes, wondjes of zwellingen en pijnlijke kloven... De irritatie begint meestal rondom de vingertoppen en soms gaat het over op de armen en het gezicht. Heel af en toe kan het zelfs ook leiden tot ademhalingsklachten.


Kapperseczeem is een hardnekkige vorm van eczeem. Deze komt vaak voor bij (honden)kappers en ontstaat uit irritatie door het gebruik van te veel water en chemische stoffen. Of simpel gezegd, herhaalde irritatie van de huid hetgeen zich uit in een vorm van eczeem.


Er zijn meerdere oorzaken

1. Veelvuldige blootstelling aan water.

Onze huid heeft natuurlijke huidvetten - lipiden genaamd. Lipiden helpen vocht in de huid vast te houden. Herhaaldelijke blootstelling aan water verwijdert deze lipiden waardoor de huid vocht verliest.

2. Regelmatig contact met shampoo.

Shampoo voor dieren is bedoeld om vuil en vet uit de vacht te halen. Elke keer we een hond of kat wassen, stellen we de huid van onze handen en armen bloot aan deze vet-verwijderende ingrediënten. Combineer dat met het water, en je ziet dat bij elke wasbeurt het vocht van onze huid uit balans wordt gebracht.

3. Contactallergie voor conserveringsmiddelen.

Veel shampoos en conditioners die we voor huisdieren gebruiken, bevatten bewaarstoffen. Het is best mogelijk dat je een allergie ontwikkelt voor bepaalde conserveringsmiddelen. Herhaalde blootstelling aan deze middelen, kan een ravage aanrichten op je huid.

4. Voortdurend contact met haar.

Huh????? Ja, dat klopt! Haren van huisdieren kunnen huidirritatie veroorzaken. Door de textuur van het haar kan dit onze huid schuren. Dierenharen kunnen allergenen en irriterende stoffen met zich meedragen. Scherpe, pas geknipte haren kunnen onder de vorm van haarsplinters onze huid binnendringen of onder onze nagels terechtkomen. Haarsplinters zijn moeilijk te verwijderen en kunnen hevige irritatie of infecties veroorzaken.

5. Mechanische verwondingen.

Verwondingen door scharen, tondeuses, scherpe klauwen en tanden kunnen de huid beschadigen. Dit soort wonden wonden geeft op zijn minst irritatie, maar vaker nog infecties.

6. Warme lucht van drogers.

Drogers en waterblazers zijn fantastische werkinstrumenten om de vacht van honden en katten te drogen of te stylen. We blazen er alle vocht mee uit de haren, maar jammer genoeg blazen we ook vocht van onze huid terwijl we werken.


Haren, water of shampoo kunnen we niet vermijden...

Wat kan een hardwerkende trimmer dan wél doen?


Hier volgen enkele tips

1. Vermijd het dragen van sieraden zoals ringen en armbanden als je werkt.

Water, verzorgingsproducten en zelfs haarsplinters kunnen onder de sieraden terechtkomen en de huid irriteren.

2. Gebruik dagelijks een vochtinbrengende handcrème van goede kwaliteit - zonder parfum.

Een kwaliteitsvolle handcrème is bedoeld om vocht in te brengen. De betere producten werken als een barrière en voorkomen vochtverlies uit de diepere huidlagen. Ze werken dus preventief om huidbeschadiging te vermijden. Investeren in een goed product kan dus wel degelijk een groot verschil betekenen.

Breng minimaal 2x per dag een vochtinbrengende handcrème aan: minimaal 10 minuten voor je begint met werken en zeker ook voor het slapen gaan.

Heb je erg droge handen? Dompel ze dan enkele minuten onder in warm water net voor je naar bed gaat. Dep je handen droog, breng een vochtinbrengende crème of een zalf aan en bedek met katoenen handschoenen.

Lotions, crèmes en zalven. Wat is het verschil? Huidlotions zijn dun en bevatten veel water.  Hoewel ze tijdelijk wel verlichting bieden, doen ze niet veel om je huid te beschermen.Huidcrèmes zijn dikker en voelen zwaarder aan. Ze bieden over het algemeen meer bescherming dan lotion.Huidzalf kan dik en vettig aanvoelen. Door hun textuur hechten ze zich goed aan de buitenste laag van de huid, waardoor de diepere lagen vocht kunnen vasthouden.

3. Was je handen zorgvuldig - voor en na het werk - met warm water en een milde zeep.

Glycerinezeep is bijzonder vriendelijk voor de droge huid. Droog je handen na het wassen met een zachte, absorberende doek. Besteed daarbij speciale aandacht aan je polsen, de vingertoppen en de ruimte tussen je vingers.

4. Vermijd haarsplinters!

Draag haarbestendige kleding - speciale kleding voor trimmers of haarkappers.

Gebruik hulpmiddelen zoals de Clipper Vac enzovoort.

Als je ondanks dit alles toch last krijgt van haarsplinters, handel dan als volgt:

Was je handen of het getroffen gebied met warm water en zeep. Probeer te vinden waar de haarsplinter in je huid is binnengedrongen. Gebruik hiervoor desnoods een vergrootglas. Zit de haarsplinter heel dicht bij het huidoppervlak, leg er dan een stukje plakband overheen en trek het weer voorzichtig weg. Dit kan al voldoende zijn om de splinter te verwijderen.

Zit de splinter dieper in je huid, dan heb je een steriele naald, een pincet en ontsmettingsalcohol nodig. Gebruik de naald om zachtjes in uw huid te dringen en het pad van het haar te volgen. Open de huid om voldoende haar te onthullen om het vervolgens met een pincet vast te grijpen. Verwijder de haarsplinter met een gesteriliseerde pincet.

Spoel tenslotte het gebied voorzichtig af met warm water en droog het af.

Breng een ontsmettende zalf aan en bedek eventueel met een verband.

5. Kies voor milde verzorgingsproducten in je salon.

Verzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners bevatten vaak schadelijke (lees irriterende) stoffen. Dit kunnen zowel chemische als plantaardige ingrediënten zijn. Daar je als trimmer meerdere keren per dag met deze producten in contact komt, loop je uiteraard kans op een allergische reactie. Kies daarom bewust voor de betere, kwaliteitsvolle verzorgingsproducten van een constante kwaliteit. Kies voor producten die vrij zijn van harde chemicaliën, zonder alcohol, vrij van parabenen, zonder zepen en kleurstoffen.


Tenslotte nog deze tips

6. Dep je handen droog na het wassen, wrijf niet.

7. Draag handschoenen als je bij koud weer naar buiten gaat.

8. Zorg ervoor dat je veel water drinkt en gezond eet.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten helpen je om je huid van binnenuit gezond te houden.Blijf je last houden van een geïrriteerde huid op je handen, zelfs nadat je de bovenstaande stappen hebt geprobeerd, raadpleeg dan een dermatoloog. Soms zal een crème of zalf op voorschrift nodig zijn om je huid te genezen.

 

#trimmerseczeem #haarsplinter #huidverzorging #kapperseczeem #drogehanden #hownd #petuxe #wowgrooming #colintaylorgrooming #groomer #groomerwebshop #groomerwebwinkel #groomer_be


56 weergaven0 opmerkingen