Coronavirus - Hoe bereid je jezelf voor op de heropening van je trimsalon?

Bijgewerkt op: 4 aug. 2020

Download hier de checklist

We weten zoals geen ander dat alle trimmers staan te popelen om opnieuw aan de slag te gaan - en weer te doen wat jullie het liefste doen! Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de heropening. In realiteit is het echter zo dat als we weer openen, het virus nog steeds niet verdwenen zal zijn. Daarom is het van essentieel belang dat we ons zo snel en zo goed mogelijk voorbereiden door nu ijverig aan te slag te gaan met poetsen en desinfecteren. Dit om onze trimsalons zo veilig mogelijk te maken voor ons en onze klanten ALVORENS we onze deuren weer openen.

- maar hoe beginnen we hieraan?

Lees hier alles wat je moet weten over het schoonmaken en desinfecteren van jouw trimsalon voorafgaand aan de heropstart en download vervolgens de begeleidende stap-voor-stap checklist!*


 

Waar te beginnen? - een overzicht van de 'hoge risico' ruimtes in je trimsalon -


· ontvangst- en winkelruimte

· werkplek - trimlokaal

· badruimte en opslagplaats shampoos

· toiletruimte - wasplaats

· wachtplaats klanten

· trimtafels - kasten

· schakelaars, deurklinken, telefoons, computers, afstandsbedieningen, betaalterminal...

Dus, wat moet er gereinigd en / of gedesinfecteerd worden? Het antwoord is kort - alles. Voorafgaand aan de heropening is het noodzakelijk dat je alles in je werkruimte grondig reinigt en desinfecteert.


Laten we daarom wat belangrijke informatie op een rijtje zetten

→ over desinfecteren vs reinigen

→ over wat het betekent om goed te desinfecteren

→ en hoe je er zeker van kunt zijn dat je geen enkele plek mist.

 

Reinigen vs. ontsmetten

Het verschil tussen reinigen en desinfecteren? Ontsmetten doodt ziektekiemen en reinigen niet. Het reinigen van een object of oppervlak verwijdert/vermindert ziektekiemen, vuil en onzuiverheden met water en zeep. Ontsmetten doodt daadwerkelijk de ziektekiemen op oppervlakken en voorwerpen, maar dit is de sleutel: desinfectie werkt alleen op een schoon voorwerp, dus je moet beide doen - eerst reinigen, dan ontsmetten! Stel jezelf de vraag: Is dit een poreus vs. niet-poreus materiaal? Niet-poreuze materialen moeten worden gereinigd en gedesinfecteerd: Niet-poreuze, harde oppervlakken zijn typisch dingen die gemaakt zijn van glas, metaal, plastic of synthetische materialen. Deze oppervlakken moeten zowel gedesinfecteerd als gereinigd worden. Waarom? Desinfectie werkt alleen op een schoon voorwerp, dus het reinigen voor het desinfecteren is altijd de eerste stap. Methoden om te reinigen: zeep en water, chemische reinigingsmiddelen en doekjes. Poreuze materialen kunnen niet gedesinfecteerd worden, maar wel gereinigd: Poreuze, zachte oppervlakken omvatten voorwerpen zoals handdoeken, trimlussen en trimstoelen bedekt met poreuze materialen. Ook uw handen en lichaam worden als poreus beschouwd. Poreuze materialen kunnen niet gedesinfecteerd worden, maar kunnen wel gereinigd worden met water en zeep, chemische reinigingsmiddelen en doekjes.

Hoe ontsmettingsmiddelen correct gebruiken?

Gebruik EPA geregistreerde ontsmettingsmiddelen; gelabeld/gecertificeerd als bacteriedodend, virusdodend en schimmelwerend. Als je ontsmettingsmiddelen aanlengt voor gebruik, is het belangrijk dat je de juiste mengverhoudingen aanhoudt zoals aangegeven op de verpakking. Vermijdt mengen van verschillende producten!


Alcohol - van minimaal 60° - en bleekwater worden beide beschouwd als chemisch doeltreffend tegen het Coronavirus en mag je dus gebruiken om te desinfecteren.

Let wel: beide producten kunnen huidirritatie veroorzaken! Alcohol is vrij gevaarlijk, want ontvlambaar en bleekwater is schadelijk voor het ecosysteem in onze waterlopen. Redenen waarom wij deze producten normaal gezien nooit zouden aanraden... maar we leven nu eenmaal in andere tijden. Alcohol en bleekwater werken nu eenmaal het beste om de oppervlakken die we vaak aanraken te desinfecteren en bovendien zijn het goedkope producten.

Het is zeker aan te bevelen om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen wanneer je aan de slag gaat met bleekwater of alcohol.

Gebruik je bleekmiddel? → Volg dan deze richtlijnen: 1. Zorg ervoor dat je ontsmettingsbleekmiddel gebruikt (natriumhypochloriet 13,5%) - niet alle bleekmiddelen werken desinfecterend

Grote oppervlaktes worden ontsmet met een chloor-water oplossing van 1000ppm. Deze concentratie wordt algemeen wetenschappelijk geadviseerd. 1ppm is 1mg per liter water met andere woorden 1000 ppm = 1g/L 2. Controleer het etiket en lees de instructies over hoe je desinfecteert om er zeker van te zijn dat je het juiste bleekmiddel hebt; in de juiste concentratie.

3. Bleekmiddel moet worden verdund met water, maar er mag nooit iets anders aan worden toegevoegd: het mengen van bleekmiddel met bijvoorbeeld azijn en ammoniak kan een dodelijk gas veroorzaken.


Belangrijke opmerking: Lees de productinformatie op de etiketten of de website van de fabrikant! Geen enkel product is reeds gecertificeerd/ gelabeld voor COVID-19, maar veel producenten hebben wel de nodige informatie over de werkzaamheid van hun producten voor dit menselijke coronavirus beschikbaar op hun websites.

Het belang van de contacttijd!

Wat is de effectieve contacttijd? - ofwel 'wat is de tijd die het product nodig heeft om effectief in te werken. "Dit is de hoeveelheid tijd dat het chemisch desinfectiemiddel in contact moet komen met het oppervlak om alle ziekteverwekkers aan het oppervlak te inactiveren of te doden" "Het wordt ook wel 'natte tijd' genoemd omdat het verwijst naar de hoeveelheid tijd dat iets ondergedompeld of nat moet zijn." De contacttijden variëren meestal van 2 tot 10 minuten, dus controleer het etiket van het desinfectiemiddel. Hoe poreuze materialen op de juiste manier wassen?

Al het linnengoed en/of al het poreuze materiaal (schoon of vuil) dat in je trimsalon is achtergebleven van vóór de sluiting, dient gewassen te worden. Was alles met je gebruikelijke wasmiddel op hoge temperatuur in een wasmachine en droog het wasgoed totdat de materialen "heet aanvoelen". Er mag geen vocht meer in het linnengoed zitten. Daarna bewaar je al het linnengoed tot aan het gebruik in een goed afgesloten kast.

Wat te doen met gebruikte/ geopende producten? Producten zoals shampoos, sprays e.d. die na opening voor gebruik toch vrij goed afgesloten werden bewaard tijdens de sluiting van je trimsalon, kunnen verder aangewend worden, op voorwaarde dat er geen enkele vorm van contaminatie kon plaatsvinden. Controleer deze producten met de zogenaamde 'sniftest'. Ruiken ze slecht? Weg ermee! Download hier de checklist, die je stapsgewijs op weg helpt met de heropening van je trimsalon, met richtlijnen voor goede ontsmettingsmiddelen en een aanbevolen voorraadlijst! Hoe vaak moet je het trimsalon reinigen en desinfecteren na heropening? Lees ons volgend blogartikel "Coronavirus: 5 aanpassingen aan je trimsalon die je nu doet, nog voor je binnenkort heropent" → over problemen en oplossingen op korte termijn → over praktische veranderingen kunt je nog snel kan doorvoeren → met een checklist die aangeeft hoe vaak je de verschillende delen van je trimsalon moet schoonmaken. → over hoe je dit alles communiceert naar je klanten toe!

 

Bronvermelding Behindthechair.com - www.test-aankoop.be

herwerkt voor professionele trimmers door Groomer Academie www.groomer.be - www.groomeracademie.com


* i.s.m. Barbicide®

#groomeracademie #groomer #barbicide #fightcovid19 #staysafe


404 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven