​​​VEGAN - CRUELTY FREE MARKETINGTERMEN, LABELS EN LOGO'S

Bijgewerkt op: 11 feb. 2021


Wat vertelt het etiket op een shampoofles? deel 2

... over de waarde van ethische labels op een verpakking.

Wat betekenen de marketingtermen, labels en logo's op een shampoofles?

'Vegan' is het nieuwe woord voor veganistisch, een rechtstreekse vertaling uit het Engels. Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen de trend om minder vlees te eten doortrekken naar het gebruik van minder dierlijke producten. Een veganist eet vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

 

8 goede redenen om te kiezen voor Cruelty Free of Vegan shampoos:

1. voor je eigen gezondheid. Cruelty Free en Vegan gecertificeerde shampoos bevatten over het algemeen minder ingrediënten dan de gangbare, meer commerciële shampoos. De ingrediënten die ze bevatten zijn meestal volledig biologisch. Dit betekent dat ze goed zijn voor de gezondheid van het haar en – omdat jij er dagelijks mee in aanraking komt – ook voor jouw algehele gezondheid.

2. ze zijn milieuvriendelijker. Deze shampoos zijn dus milieuvriendelijker en ze worden bovendien ook nog eens verpakt in milieuvriendelijker materiaal. Zo krijg je niet alleen een gezonde shampoo, maar help je bovendien mee aan een beter leefmilieu.

3. vrij van schadelijke stoffen. Cruelty Free en Vegan shampoos zijn volledig vrij van schadelijke chemische ingrediënten zoals sodium-lauryl-sulfaat (SLS) en sodium-laureth-sulfaat (SLES). SLS en SLES zijn de ingrediënten die jouw shampoo doen schuimen. Maar mogelijk zijn ze ook de boosdoener achter overmatig haarverlies, jeuk of irritatie van de huid bij vele honden. Studies hebben ook aangetoond dat deze chemische stof bij jonge kinderen oogletsel of blindheid kan veroorzaken. Onderzoekers raden af om producten met SLS te nemen omdat het gemakkelijk door de huid wordt opgenomen, de lever kan worden aangetast en de huid kan irriteren. Wanneer je een 'cruelty free' shampoo gebruikt, hoef jij je geen zorgen te maken over deze schadelijke ingrediënten omdat het niet zal worden opgenomen in de formule van deze shampoos.

4. beter gevoed en sterker haar. Deze shampoos bevorderen en stimuleren de haarzakjes, waardoor het haar beter wordt gevoed, sterker zal worden en bovendien beter zal groeien.

5. werken in op haar én huid. Shampoos die veganistisch zijn, bevatten mineralen en natuurlijke oliën. Deze ingrediënten werken in op het haar én de huid. Het helpt om vocht vast te houden in het haar en zorgt ervoor dat het haar en de huid op en top gezond blijft aanvoelen.

6. stimuleren van gezonde haargroei. Cruelty Free en Vegan shampoos zijn verrijkt met essentiële oliën, zoals arganolie of rozenhoutolie en bijvoorbeeld het sap van Aloe Vera-blad of andere plantenextracten. Essentiële oliën voegen vitamines en mineralen toe aan het haar en de huid. Zo wordt de gezonde haargroei gestimuleerd.

7. vrij van parabenen. Ze bevatten geen parabenen. Parabenen zijn (goedkope) conserveringsmiddelen die worden gebruikt in commerciële shampoos. Parabenen kunnen de haarzakjes beschadigen, waardoor het haar mogelijk kan afbreken. Parabenen zijn eveneens schadelijk voor je eigen gezondheid en die van jouw hond: parabenen nestelen zich in het lymfeklierstelstel en worden in verband gebracht met hormonale storingen.

8. minder kans op allergische reacties. Commerciële Shampoos gebruiken ingrediënten van dierenhoeven, placenta en zelfs steroïden die zijn gemaakt van dierlijke klieren. Deze kunnen bij sommige personen allergische reacties veroorzaken, wat kan leiden tot haaruitval en/of ontsteking in de haarzakjes.

Hownd shampoos - met VEGAN en CRUELTY FREE label.
 

De waarde van 'ethische labels' op de verpakking.

Vegan en Cruelty Free

marketingtermen, logo's en labels

Door de huidige trend om meer 'vegan' te gaan leven, benadrukken fabrikanten van verzorgingsproducten maar al te graag dat hun producten 'vegan' of 'cruelty free' zijn. Ze plaatsen daarom allerlei labels, logo's, of allerlei marketingtermen op hun verpakking. Ervan uitgaande dat de fabrikanten dit doen in volle overtuiging van hun product, is daar op zich niets mis mee. Maar wat als de fabrikant het ongereguleerde label misbruikt in de hoop consumenten te overtuigen om zijn producten te kopen?
Er lijkt wel een wildgroei aan labels te zijn ontstaan... Dikwijls zijn ze net dat beetje extra wat de consument doet beslissen om het product toch te kopen. Helaas zijn niet alle labels even betrouwbaar. Als jij liever met producten wil werken die dierproefvrij zijn, waar geen dierlijke stoffen en bijproducten in verwerkt zijn, dan is het belangrijk om vertrouwd te raken met alle mogelijke labels en logo's, wat ze in essentie betekenen, waar ze voor staan en hoe of door wie ze worden gecontroleerd.
Enkele veel gebruikte marketingtermen:

No Animal Ingredients

 • geen dierlijke ingrediënten

 • geen ingrediënten verkregen van dieren

Betekenis: dit product bevat geen dierlijke ingrediënten of derivaten

 Geen gestandaardiseerd label en geen enkele organisatie verifieert het gebruik van dit label

 mogelijk op dieren getest

Bedenkingen:

 vrijwel iedereen kan zijn producten labelen "geen dierlijke ingrediënten"

 het is aan bedrijven wat zij beschouwen als "dierlijke ingrediënten", ingrediënten die geen echte slachting van dieren als honing, bijenwas, lanoline en wei betreffen, worden soms niet als dierlijke ingrediënten beschouwd

Cruelty-Free

 • geen dierproeven

 • niet getest op dieren

 • we testen niet op dieren

 • tegen dierproeven

Betekenis: dit product en de ingrediënten ervan zijn niet op dieren getest

 Geen gestandaardiseerd label en geen enkele organisatie verifieert het gebruik van dit label

 betekent niet dat het product veganistisch is

Bedenkingen:

 vrijwel iedereen kan zijn producten "cruelty free" labelen

 het bedrijf kan dierproeven met hun producten laten uitvoeren door een derde partij
 leveranciers van ingrediënten kunnen dierproeven uitvoeren op hun grondstoffen
100% Vegetarian
 • vegetarisch

 • vegetarisch-vriendelijk

 • vegetarische ingrediënten

 • geschikt voor vegetariërs

Betekenis:

 dit product bevat geen dierlijke ingrediënten of andere ingrediënten die het gevolg zijn van het slachten van dieren en kan dierlijke bijproducten bevatten (melk, honing, bijenwas, wei, schellak)

 Geen gestandaardiseerd label en geen enkele organisatie verifieert het gebruik van dit label

 al dan niet op dieren getest

Bedenkingen:

 vrijwel iedereen kan zijn producten "vegetarisch" labelen

 kunnen dierlijke ingrediënten gebruiken in het productieproces (zelfs als ze niet in het eindproduct voorkomen)

100% Vegan​​

 • veganistisch

 • vegan-vriendelijk

 • veganistisch ingrediënt

 • geschikt voor veganisten

Enkele veel gebruikte logo's en labels:


Betekenis:

 het bedrijf en al zijn leveranciers van ingrediënten zullen nooit aanleiding geven, opdracht geven tot of betalen voor eender welke test op dieren, zowel voor de ingrediënten, de formules of de afgewerkte producten

 geverifieerd door PETA

 vereist dat bedrijven een korte vragenlijst invullen en een betrouwbaarheidsverklaring ondertekenen

 bedrijven betalen om het ‘cruelty free bunny’ logo en de licentie ervan te mogen gebruiken

Bedenkingen:

 er wordt geen test / monitoring uitgevoerd, daarom is de betekenis van dit logo afhankelijk van de eerlijkheid en nauwkeurigheid van de schriftelijke verklaringen van het bedrijf

 betekent niet dat het product veganistisch is

Betekenis:

 geen van de producten en ingrediënten zijn ooit op dieren getest, ook niet door iemand namens hem, niet door de leveranciers of iemand namens hen en de producten mogen geen ingrediënten bevatten die specifiek zijn afgeleid van het doden van een dier of die zijn geleverd als bijproduct van gedode dieren

 geverifieerd door Choose Cruelty Free (CCF)

 CCF zal ook geen bedrijven accrediteren tenzij alle moedermaatschappijen en dochterondernemingen ook geaccrediteerd zijn

 vereist dat bedrijven de Vragenlijst & Aanvraag voor Accreditatie (Q & A) invullen, inclusief een juridisch bindend contract

 bedrijven betalen om het CCF-bunnylogo en de licentie ervan te mogen gebruiken

Bedenkingen:

 er wordt geen controle uitgevoerd, maar bedrijven op de CCF-lijst moeten regelmatig opnieuw worden geaccrediteerd om ervoor te zorgen dat zij blijven voldoen aan de CCF-accreditatiecriteria.

 enkele beperkingen aan de gebruikte soorten dierlijke ingrediënten, maar sommige vegetarische producten kunnen nog steeds worden gecertificeerd.

​​

​​

Betekenis:

 het bedrijf en zijn leveranciers van ingrediënten voeren geen dierproeven uit voor hun ​​producten

 geverifieerd door Leaping Bunny

HOWND-Cruelty-Free-Leaping-Bunny-Certified

 verplicht bedrijven en hun leveranciers van ingrediënten zich te verbinden en te houden aan de Leaping Bunny-normen

 bedrijven komen overeen om eenmaal in de drie jaar te worden gecontroleerd door een onafhankelijke beoordelaar of, in het geval van kleinere bedrijven, een "steekproefcontrole", in opdracht van de CCIC en uitgevoerd door een geaccrediteerde auditor

 bedrijven betalen om het Leaping Bunny-logo en de licentie ervan te mogen gebruiken

Bedenkingen:

 betekent niet dat het product veganistisch is

Betekenis:

 het bedrijf en zijn leveranciers van ingrediënten voeren geen tests uit op dieren voor ingrediënten, formules of eindproducten en geven geen opdracht daartoe of betalen er niet voor en de producten bevatten bovendien geen dierlijke ingrediënten

 geverifieerd door PETA

 vereist dat bedrijven een korte vragenlijst invullen en een betrouwbaarheidsverklaring ondertekenen

 bedrijven betalen om het ‘cruelty free and vegan’ logo en de licentie ervan te mogen gebruiken

Bedenkingen:

 er wordt geen test / monitoring uitgevoerd, daarom is de betekenis van dit logo afhankelijk van de eerlijkheid en nauwkeurigheid van schriftelijke verklaringen.

Betekenis:

 het product is veganistisch, gedefinieerd als ‘bevat geen dierlijke ingrediënten of bijproducten’, ‘gebruikt geen dierlijke ingrediënten of bijproducten in het productieproces’ en er wordt noch door het bedrijf, noch door een onafhankelijke leverancier op dieren getest.

 geverifieerd door Vegan Action

 deze Vegan Cerfified bedrijven voorzien ondertekende schriftelijke verklaringen van de fabrikant met documenten waaruit blijkt dat ze aan de criteria voldoen

 bedrijven betalen om het ‘Vegan Certified’ logo en de licentie ervan op een bepaald product te mogen gebruiken.

Bedenkingen:

 er wordt geen test / monitoring uitgevoerd, daarom is de betekenis van dit logo afhankelijk van de eerlijkheid en nauwkeurigheid van schriftelijke verklaringen

2765e36d18e1c6b0cbd0b7a67f6576c8

Betekenis:

 dit product en deze ingrediënten bevatten geen enkel dierlijk product, bijproduct of derivaat en er mogen door de fabrikant of in naam van de fabrikant of door derden geen enkele vorm van testen op dieren uitgevoerd worden.

 geverifieerd door Vegan Society

 bedrijven voorzien ondertekende schriftelijke verklaringen van de fabrikant met documenten waaruit blijkt dat ze aan de criteria voldoen

Bedenkingen:

 er wordt geen test / monitoring uitgevoerd, daarom is de betekenis van dit logo afhankelijk van de eerlijkheid en nauwkeurigheid van schriftelijke verklaringen

 

Leer jezelf aan om kritisch te kijken naar de verpakking van jouw shampoofles. Wat zegt het etiket:

 • Hoeveel van de vermelde ingrediënten kan je uitspreken? - Hoe voel je je daarbij?

 • Welke labels draagt het etiket? Wat is de waarde van deze labels: gaat het om een loze marketingterm of is het label gecertificeerd?

Uit recent onderzoek is gebleken dat steeds meer consumenten kiezen voor chemicaliënvrije verzorgingsproducten. Ze zijn op zoek naar een gezonder alternatief voor shampoos en conditioners die vaak nog een hoog gehalte aan chemische ingrediënten bevatten. Liever dus een natuurlijke, vegan shampoo met gezonde, helende essentiële oliën zoals citroengras of rozemarijn en een bijhorende conditioner met de hydraterende eigenschappen van lavendelolie.

♥ Kies voor een gezonder alternatief, zowel voor jezelf als voor je huisdier!

HEALTHY DOGS - HAPPY PLANET = HAPPY DOGS - HEALTHY PLANET

 

"Our goal is for them to reach the 'AHA' moment."

#verzorging #shampoos #dierproefvrij #hond #vegan

225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven