​​​VEGAN - CRUELTY FREE MARKETINGTERMEN, LABELS EN LOGO'S

Bijgewerkt op: feb 11


Wat vertelt het etiket op een shampoofles? deel 2

... over de waarde van ethische labels op een verpakking.

Wat betekenen de marketingtermen, labels en logo's op een shampoofles?

'Vegan' is het nieuwe woord voor veganistisch, een rechtstreekse vertaling uit het Engels. Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen de trend om minder vlees te eten doortrekken naar het gebruik van minder dierlijke producten. Een veganist eet vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

8 goede redenen om te kiezen voor Cruelty Free of Vegan shampoos:

1. voor je eigen gezondheid. Cruelty Free en Vegan gecertificeerde shampoos bevatten over het algemeen minder ingrediënten dan de gangbare, meer commerciële shampoos. De ingrediënten die ze bevatten zijn meestal volledig biologisch. Dit betekent dat ze goed zijn voor de gezondheid van het haar en – omdat jij er dagelijks mee in aanraking komt – ook voor jouw algehele gezondheid.

2. ze zijn milieuvriendelijker. Deze shampoos zijn dus milieuvriendelijker en ze worden bovendien ook nog eens verpakt in milieuvriendelijker materiaal. Zo krijg je niet alleen een gezonde shampoo, maar help je bovendien mee aan een beter leefmilieu.

3. vrij van schadelijke stoffen. Cruelty Free en Vegan shampoos zijn volledig vrij van schadelijke chemische ingrediënten zoals sodium-lauryl-sulfaat (SLS) en sodium-laureth-sulfaat (SLES). SLS en SLES zijn de ingrediënten die jouw shampoo doen schuimen. Maar mogelijk zijn ze ook de boosdoener achter overmatig haarverlies, jeuk of irritatie van de huid bij vele honden. Studies hebben ook aangetoond dat deze chemische stof bij jonge kinderen oogletsel of blindheid kan veroorzaken. Onderzoekers raden af om producten met SLS te nemen omdat het gemakkelijk door de huid wordt opgenomen, de lever kan worden aangetast en de huid kan irriteren. Wanneer je een 'cruelty free' shampoo gebruikt, hoef jij je geen zorgen te maken over deze schadelijke ingrediënten omdat het niet zal worden opgenomen in de formule van deze shampoos.

4. beter gevoed en sterker haar. Deze shampoos bevorderen en stimuleren de haarzakjes, waardoor het haar beter wordt gevoed, sterker zal worden en bovendien beter zal groeien.

5. werken in op haar én huid. Shampoos die veganistisch zijn, bevatten mineralen en natuurlijke oliën. Deze ingrediënten werken in op het haar én de huid. Het helpt om vocht vast te houden in het haar en zorgt ervoor dat het haar en de huid op en top gezond blijft aanvoelen.

6. stimuleren van gezonde haargroei. Cruelty Free en Vegan shampoos zijn verrijkt met essentiële oliën, zoals arganolie of rozenhoutolie en bijvoorbeeld het sap van Aloe Vera-blad of andere plantenextracten. Essentiële oliën voegen vitamines en mineralen toe aan het haar en de huid. Zo wordt de gezonde haargroei gestimuleerd.

7. vrij van parabenen. Ze bevatten geen parabenen. Parabenen zijn (goedkope) conserveringsmiddelen die worden gebruikt in commerciële shampoos. Parabenen kunnen de haarzakjes beschadigen, waardoor het haar mogelijk kan afbreken. Parabenen zijn eveneens schadelijk voor je eigen gezondheid en die van jouw hond: parabenen nestelen zich in het lymfeklierstelstel en worden in verband gebracht met hormonale storingen.

8. minder kans op allergische reacties. Commerciële Shampoos gebruiken ingrediënten van dierenhoeven, placenta en zelfs steroïden die zijn gemaakt van dierlijke klieren. Deze kunnen bij sommige personen allergische reacties veroorzaken, wat kan leiden tot haaruitval en/of ontsteking in de haarzakjes.

Hownd shampoos - met VEGAN en CRUELTY FREE label.

De waarde van 'ethische labels' op de verpakking.

Vegan en Cruelty Free

marketingtermen, logo's en labels

Door de huidige trend om meer 'vegan' te gaan leven, benadrukken fabrikanten van verzorgingsproducten maar al te graag dat hun producten 'vegan' of 'cruelty free' zijn. Ze plaatsen daarom allerlei labels, logo's, of allerlei marketingtermen op hun verpakking. Ervan uitgaande dat de fabrikanten dit doen in volle overtuiging van hun product, is daar op zich niets mis mee. Maar wat als de fabrikant het ongereguleerde label misbruikt in de hoop consumenten te overtuigen om zijn producten te kopen?
Er lijkt wel een wildgroei aan labels te zijn ontstaan... Dikwijls zijn ze net dat beetje extra wat de consument doet beslissen om het product toch te kopen. Helaas zijn niet alle labels even betrouwbaar. Als jij liever met producten wil werken die dierproefvrij zijn, waar geen dierlijke stoffen en bijproducten in verwerkt zijn, dan is het belangrijk om vertrouwd te raken met alle mogelijke labels en logo's, wat ze in essentie betekenen, waar ze voor staan en hoe of door wie ze worden gecontroleerd.
Enkele veel gebruikte marketingtermen:

No Animal Ingredients

  • geen dierlijke ingrediënten

  • geen ingrediënten verkregen van dieren

Betekenis: dit product bevat geen dierlijke ingrediënten of derivaten

 Geen gestandaardiseerd label en geen enkele organisatie verifieert het gebruik van dit label

 mogelijk op dieren getest

Bedenkingen:

 vrijwel iedereen kan zijn producten labelen "geen dierlijke ingrediënten"

 het is aan bedrijven wat zij beschouwen als "dierlijke ingrediënten", ingrediënten die geen echte slachting van dieren als honing, bijenwas, lanoline en wei betreffen, worden soms niet als dierlijke ingrediënten beschouwd

Cruelty-Free

  • geen dierproeven

  • niet getest op dieren

  • we testen niet op dieren

  • tegen dierproeven

Betekenis: dit product en de ingrediënten ervan zijn niet op dieren getest