DIERLIJKE STOFFEN IN SHAMPOO

Bijgewerkt op: 11 feb. 2021


Wat vertelt het etiket op een shampoofles? deel 1

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar de meeste shampoos voor onze huisdieren bevatten naast plantaardige ingrediënten wel degelijk ook dierlijke ingrediënten. Niet omdat deze dierlijke ingrediënten zoveel bijbrengen aan de reinigende of voedende eigenschappen van de shampoo, maar wel omdat ze belachelijk goedkoop zijn in vergelijking met hun plantaardige alternatieven...

 

Dierproefvrije cosmetica voor honden.

Wassen met een zuiver geweten…

Grote kans dus dat ook jij producten in je bezit hebt met 1 of meerdere dierlijke ingrediënten. De keuze om dieren en hun bestandsdelen te eten en/of te gebruiken is natuurlijk aan jou.

Maar hoe zit het met de informatie die bedrijven, winkels en reclamemakers ons geven omtrent dierlijke ingrediënten in bijvoorbeeld shampoos? Krijg je deze informatie? Is deze altijd correct? Is de informatie duidelijk? Het is soms behoorlijk lastig om een bewuste keuze te (kunnen) maken, wanneer het aankomt op diervriendelijke cosmetica.

Een voorbeeld: vele shampoomerken claimen dat hun producten ‘vegan’ zijn. Qua ingrediënten lijkt dit meestal wel te kloppen, alleen niet qua dierproeven. Een vegan product kan natuurlijk niet op dieren getest zijn, want dat betekent dat er dieren voor misbruikt en gedood zijn. Vertrouw de term ‘vegan’ daarom niet blindelings, maar ga op zoek naar gecertificeerde producten; producten met een erkend label op het etiket!

Wetgeving

Cosmeticaproducten voor mensen, daarover is de Europese wet- en regelgeving vrij strikt en duidelijk.

Sinds 2013 geldt in de gehele Europese Unie een volledig verbod op de verkoop van cosmeticaproducten die getest werden op dieren. Wanneer een bepaald cosmeticamerk dierproeven uitvoert buiten de EU, dan mag men de testresultaten niet voor producten in de EU gebruiken. Nieuwe producten moeten zich strikt aan de regels houden.

Maar... in veel landen buiten de EU mogen bedrijven nog steeds cosmeticaproducten verkopen die ingrediënten bevatten die op dieren zijn getest. China verplicht zelfs heel wat merken ertoe om producten uit te testen op dieren vooraleer ze de Chinese markt mogen betreden. Het is dan ook schrijnend dat heel wat grote merken – die voordien dierproefvrij werkten – hun overtuiging inruilen voor een hoger prijskaartje. De Chinese markt is er namelijk eentje met veel geld.

In Europa zijn bedrijven verplicht de ingrediënten van cosmetische producten op het etiket te zetten. De oorsprong van de stoffen hoeft niet vermeld te worden. Of deze regel - alsook de gehele cosmeticawetgeving - ook geldt voor cosmetische producten voor dieren, daarover bestaat geen duidelijkheid.

https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/1223_2009_nl.pdf

Dierlijke ingrediënten in shampoos

De meest gebruikte dierlijke ingrediënten in cosmetica producten zijn:

 • Keratine: eiwit dat voorkomt in nagels, hoeven, horens, klauwen, snavels en veren.

 • Collageen: lijmvormend eiwit dat meestal uit dierlijke lichamen komt.

 • Stearic acid: verzadigd vetzuur dat voornamelijk voorkomt in het vet van dieren.

 • Silk: afgescheiden door bepaalde insecten. Voornamelijk de zijderups (Bombyx mori)

 • Bijenwas & honing: gemaakt door bijen, komt veel voor in balsems en crèmes.

 • Lanoline (wolvet): het wolvet van schapen wat hun huid beschermt, wordt gebruikt in voedende crèmes en gels.

 • Karmijn: geplette schildluizen, als kleurstof toegevoegd.

OPGELET:

→ Op de ingrediëntendeclaratie kan ook "parfum" vermeld staan. Het gaat dan om geurstoffen die verder niet gespecificeerd zijn. Ook hierin kunnen dierlijke ingrediënten zitten, zoals Castoreum: vanillesmaakstof uit een klier van een bever; niet te verwarren met het plantaardige Castor oil.

→ Soms worden vitaminen toegevoegd aan cosmeticaproducten. Sommige vitaminen kunnen van dierlijke stoffen komen.

Dierproefvrij ≠ dierenleedvrij

Het is een groot misverstand te denken dat dierproefvrije producten garant staan voor diervriendelijke producten. Een dierproefvrij certificaat garandeert enkel dat er geen dierproeven zijn uitgevoerd op de producten en de ingrediënten in deze producten. Deze producten kunnen alsnog meerdere dierlijke bestandsdelen bevatten, ook uit dode dieren.

 • Dierproefvrij: dit zijn producten ontwikkeld zonder dierproeven.

 • Vegetarisch: producten waarin geen ingrediënten uit dode dieren worden gebruikt.

 • Veganistisch: producten vrij van dierenproeven én het gebruik van dierlijke ingrediënten.

Vegan cosmetica
Vegan cosmetica bevat geen dierlijke ingrediënten en wordt ook niet op dieren getest, vegan cosmetica is dus eigenlijk de enige echt diervriendelijke cosmetica die er bestaat.
 • het product bevat geen dierlijke ingrediënten,

 • het product en de ingrediënten zijn niet getest op dieren en

 • er zijn geen dieren gebruikt bij het vervaardigen of distribueren van het product.

Hoe herken je een écht dierproefvrij product?

De term ‘no animal tested‘ of ‘cruelty free‘mag niet zomaar op de verpakking van om het even welk product worden geplaatst. Heel wat merken beweren echter dat hun producten dierproefvrij zijn, maar zijn niet gecertificeerd dierproefvrij en proberen zo om de consument op het verkeerde been te zetten.

Een gecertificeerd dierproefvrij product herken je aan een erkend label (keurmerk) op de verpakking. Een aantal keurmerken geven een (mogelijke) garantie over de diervriendelijkheid van een cosmeticaproduct.

 • Het logo Vegan friendly geeft aan dat het product 100% veganistisch is inclusief de ingrediënten.

 • Het logo van The leaping bunny geeft aan dat het bedrijf in zijn geheel niet test op dieren.

Als ze volgende labels of logo’s dragen, zit je goed:

Als trimmer zijn wij dagelijks begaan met het welzijn van dieren.

Waarom zou je dan niet kiezen voor een shampoomerk met een gecertificeerd ‘cruelty free’ of ‘vegan’ logo?

Fabrikanten van Cruelty Free en/of Vegan gecertificeerde shampoos bekrimpen niet op de kwaliteit van hun ingrediënten. Deze shampoos zullen net zoals andere producten even goed het haar reinigen of voeden. Bovendien zijn de meeste van deze merken milieuvriendelijker, werken ze met biologische ingrediënten, schenken ze aandacht aan de verpakking (gerecycleerd materiaal – BPA vrij plastic - …) enzovoort.

Als jij kan kiezen voor een gezond product dat bovendien goed is voor het milieu, wil jij dan nog je geld verdienen met het promoten van merken die nog steeds testen op dieren?

Wil je graag meer lezen over dit onderwerp? In deel 2 vertel ik jou meer over allerlei 'cruelty free' en 'vegan' labels en hun betekenis.

HEALTHY DOGS - HAPPY PLANET = HAPPY DOGS - HEALTHY PLANET

 

"Our goal is for them to reach the 'AHA' moment."

#verzorging #shampoos #dierproefvrij #hond #vegan

314 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven