GROOMERS LONG EN ANDERE KWAALTJES...

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2020


...WAAROVER HET IN DE TRIMMERSWERELD OPVALLEND STIL BLIJFT!

Wie dagelijks honden trimt, stelt zich bloot aan veel meer gevaren dan je op het eerste zicht kan inschatten. Je denkt meteen aan het gevaar gebeten te worden door een hond (of kat), het feit dat je met een schaar in je eigen vingers kan knippen, … En terecht! Maar de gevaren voor je gezondheid schuilen vaak in een onverwachte hoek. Zaken waar je op het eerste zicht niet meteen gevaar door loopt, maar die na jaren gaan doorwegen en kunnen zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen.

Groomers Long

Zo een stille boosdoener is GROOMERS LONG. Een ernstige longaandoening, specifiek gerelateerd aan het beroep’ Hondentrimmen’, waarbij je chronische ademhalingsproblemen krijgt. Oorzaak is het voortdurend inademen van hondenhaartjes, huidschilfers, bacteriën van honden en dampen afkomstig van verzorgingsproducten en anti-parasieten bestrijdingsmiddelen (permitrine – fipronil). Permanente longschade – in meerdere of mindere mate – is hiervan het resultaat. Het is een beroepsgerelateerd medisch probleem dat zich nu pas begint te manifesteren. Natuurlijk zijn trimmers die al een probleem met de longen hebben, kwetsbaarder en zullen de problemen zich vroeger in hun carrière uiten. Voor anderen kunnen ademhalingsproblemen zich later stellen, na jaren van blootstelling.

Preventie

Door preventieve maatregelen, zich minder blootstellen, kan het risico aanzienlijk worden ingeperkt en kunnen chronische problemen worden vermeden.

Wat kunnen wij doen?

1. Zorg voor voldoende ventilatie in de werkruimte. Een airco of luchtzuiveringsinstallatie is geen overbodige luxe. In een slecht geventileerde ruimte kan een mobiele airco al voor aanzienlijke verbetering zorgen, mits de capaciteit is aangepast aan de ruimte. Zowel de bad-, droog- , als afwerkingsruimte dienen hiervan voorzien te zijn, met een aangepaste installatie voor iedere individuele ruimte.

2. Draag een mondmasker!

​​Dit kan zowel uit stof als papier zijn. De stoffen maskers zijn wasbaar en herbruikbaar, het papieren model is wegwerp. Best is dit masker ALTIJD te dragen,

niet enkel tijdens handelingen zoals wassen en drogen.

3. Stofzuig regelmatig. Ook tijdens de trimbeurt, zodat haren en huidschilfers zoveel mogelijk worden verwijderd. Hoe meer hondenhaar er op de grond ligt, hoe meer en in de lucht kan rondzweven. Clipper Vac Systemen, die het haar rechtstreeks van de tondeuze opzuigen tijdens het scheren, zorgen ook voor een aanzienlijke verbetering van de werkomgeving.

4. Gebruik natuurlijke en niet-toxische producten. Vlooienshampoo’s, sprays en druppels zijn giftig voor vlooien, teken en … trimmers. Trimmers die deze producten veelvuldig gebruiken, hebben een verhoogd risico op longproblemen. Moedig daarom je klanten aan om tegen vlooien en teken te kiezen voor een preventieve aanpak! In het belang van de honden, maar ook in je eigen belang. Hoe minder je zelf met dit soort producten in contact dient te komen, hoe beter!

Als je als trimmer wordt geconfronteerd met voortdurend hoesten, niezen en/of een vermoeid gevoel, laat je dan best even medisch checken. Groomers long is een reëel risico in het trimmersberoep. Het is door The American journal of resiratory and critical care Medicine in 2016 erkend als “A New Addition to the List of Occupation Related Hypersensitivity Pneumonitis Spectrum of Disorders”. Een erstig risico dus!

De populaire “was- en blaasmethode” Met deze informatie in het achterhoofd, dien je je dan ook ernstig de vraag te stellen of de zo gepromote “was- en blaasmethode” op lange termijn de beste keuze is voor jezelf. Buiten het feit dat de methode op zich nooit dezelfde resultaten oplevert als het klassieke ontwollen voor het bad, moet je er toch ook rekening mee houden dat het risico op het inademen van hondenharen het meest voorkomt als je met een hoge debietdroger met slang werkt. Een moment van reflectie dringt zich op!!!

​Wat zegt u?

​​Naast Groomers long is er nog een “’sluipende vijand’ voor de trimmer : GEHOORSCHADE!

Vooral het gebruik van hoge debiet drogers zorgen bij menig trimmer na jaren van blootstelling voor gehoorschade. Door een gebrek aan reglementering in de sector worden bijna alle trimmers momenteel blootgesteld aan te hoge geluidsnormen tijdens het drogen van honden.

De oplossing is simpel : draag oordopjes (in ear, standaard of op maat gemaakt) of hoofdtelefoons die het geluidsniveau dempen. ‘Noise reducing’ oordopjes onderdrukken het overtollige geluid, maar beletten je niet om de telefoon te horen voor het noteren van afspraken.

​​Een bijkomend onderschat probleem is hondengeblaf, meestal van wachtende honden in wachthokjes, van honden met verlatingsangst die moeten wachten op hun trimbeurt, van rassen met een erg harde schelle blaf. In een afgesloten werkruimte kan ook dit voor gehoorschade zorgen.

Oplossing : dezelfde!

De combinatie van Groomers long en gehoorschade verklaart misschien meteen de titel van het artikel…

Trimmersgroetjes,

Peter

 

"Our goal is for them to reach the 'AHA' moment."


740 weergaven0 opmerkingen