VERZORG DE VOETZOLEN VAN JE HOND

Bijgewerkt op: 11 feb. 2021


Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk de voeten van uw hond zijn?

Ze zijn natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om op te lopen, maar ze hebben nog veel meer functies:

• Als schokdemper om de botten en gewrichten te beschermen tegen schokken. • Ze maken het mogelijk om te lopen bij extreme weersomstandigheden en op een ruwe ondergrond. • Ze beschermen het diepere weefsel van de poten tegen beschadiging.

Reden genoeg dus om goed voor de voeten van uw hond te zorgen..

De zoolkussens van onze honden hebben veel te verduren in allerlei verschillende weersomstandigheden, denk aan sneeuw, ijs, koude, warmte en vocht.

De poten zelf worden ook blootgesteld aan extreme belastingen. Dit kan problemen met de zoolkussens geven.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat een hond een nagel scheurt of dat er een verwonding aan een zoolkussentje ontstaat. Voetzolen kunnen verbranden: heet asfalt of zand kan de oorzaak zijn voor pijn door verbranding van voetzooltjes. Blaren, roodheid en gescheurde voetzooltjes zijn het gevolg van verbranding. Zout zeewater kan de voetzoolkussentjes irriteren. Op hard gevroren paden kunnen scherpe randjes ontstaan die wondjes aan de voetzolen kunnen veroorzaken.

Voetzolen kunnen eveneens beschadigd raken door het veelvuldig lopen op ruwe ondergrond.

Sneeuw klontert aan lange haren rondom de voeten en tussen de zoolkussentjes.

Honden hebben er last van en gaan vaak heel heftig aan hun poten kauwen, waardoor irritatie ontstaat. Strooizout of pekel kan de voetzolen aantasten. Als er wondjes zijn op de voetzolen doet het ook nog eens heel erg pijn. Honden likken zich vaak schoon na het wandelen en krijgen daarmee een grote hoeveelheid zout binnen. Zeer ongezond! Spoel na een wandeling de poten af en dep ze droog.

Heeft de hond droge voetzolen, gebruik dan een speciale voetzoolbalsem om te voorkomen dat er pijnlijke kloven of wondjes ontstaan. Kies voor een product wat speciaal voor honden is bedoeld. (vb. Hemp by Hownd Skin, Nose and Paw Balm). Producten voor mensen kunnen de huid van de voetzooltjes te zacht maken.

Een voetmassage stimuleert de doorbloeding en werkt ontspannend. Begin met het masseren van de voetzolen en ga daarna door met de ruimte tussen de tenen.

Ten slotte nog dit: honden met roze zoolkussentjes hebben sneller last van irritatie, ontstekingen of wondjes, omdat de huid (eeltlaag) dunner is. Wat extra aandacht voor de verzorging van de voetzolen bij deze honden is dus niet overbodig.

 

"Our goal is for them to reach the 'AHA' moment."

#hond #verzorging #zoolkussentjes #huid #neus #hempbyhownd

349 weergaven0 opmerkingen